Home > Brouwerij > Bierografie
Bierografie - Inhoud
Hieronder een overzicht van de bieren van de Molen. Het is voor ons jammergenoeg niet mogelijk om dit overzicht constant up-to-date te houden. Sommige van deze bieren worden niet meer gebrouwen en andere bieren staan nog niet op deze lijst. Voor een meer actuele stand en bovendien aangevuld met de meningen van andere consumenten kunt u ons vinden op Ratebeer.com.
  Bekijk alle beschrijvingen Sluit alle beschrijvingen
Amerikaanse stijl Naar boven
De Molen Amarillo
Dit bier heeft zijn naam te danken aan de Amerikaanse hopsoort die gebruikt is. Amarillo is een krachtige hop. Voor wat betreft de geur, de smaak en zijn bitterheid. Maar natuurlijk hebben we nog wat andere hop gebruikt en een mooie combinatie gecreëerd. Geen doordrinkertje, maar een bier om van te genieten.

Stijl    Imperial/Double IPA
Alc.    9,2%
EBC
EBU


De Molen Amerikaans
Veel bieren van De Molen zijn zwaar en vol. Soms is het gewoon lekkerder om een licht en verfrissend bier te drinken. Daarom hebben we dit licht amber gekleurde bier gemaakt. In de Engelse Bitter stijl, maar met een Amerikaans tintje. Engelse Bitters zijn licht en moutig. Amerikaanse hop geeft het echter een citrus en kruidige smaak. Amerikaans heeft dus het beste van de oude en de nieuwe wereld in zich.

Stijl    American Bitter
Alc.    4,5%
EBC
EBU

 
De Molen Bommen & Granaten
Met 15% alcohol was het gewoon onmogelijk om dit bier anders te noemen dan Bommen en Granaten. Het gebruik van champagne gist heeft groot effect gehad op zowel de smaak als het mondgevoel. U zult veel fruit aantreffen in dit bier zoals sinaasappel, mandarijn en zoete appels. Het is een zeer krachtig en vol bier, maar ondanks dat toch zeer gemakkelijk te drinken. Alhoewel de naam waarschijnlijk anders suggereert is het de favoriet onder onze vrouwelijke cliënten, maar het wordt ook door de mannen zwaar gewaardeerd.

Stijl    Barley Wine
Alc.    15,0%
EBC
EBU
De Molen Cuvée
Hier zijn we uit ons dak gegaan. Zwart/bruin van kleur, dikke roomachtige schuimkop. Geef dit bier tijd om te ademen en dan bloeit het op tot iets prachtigs. Eikenhout en alcohol zijn direct al aanwezig maar verdringen in het begin nog de pracht die daar onder schuilt. Geuren van leer, vanille, prachtige houtsoorten en bloemen vanwege de hop en uiteindelijk Belgische chocolade. Veel karakter! In de smaak houtdroog, veel fruit, gist, drop en chocolade. Een zeer bitter nasmaak komt plots op en maakt dit bier echt uniek. Een genot voor de mond.

Stijl     American Strong Ale
Alc.     12,7%
EBC    292
EBU    87,4

De Molen Heil & Zegen
Sterk aroma van mout, hop olie and grapefruit. Donker bruine kleur. Moutige zoetheid, droog bitter, veel fruit zoals grapefruit, ananas en rode bessen. Hop bitter in de nasmaak. Ten opzicht van de Amarillo Winterwarmer is 150% Amarillo hop gebruikt.

Stijl      Imperial/Double IPA
Alc.      11,0 %
EBC     123
EBU     92,6
 

De Molen Lood & Oud IJzer
Dit is werkelijk een ontzettend goed geslaagd experiment. Alhoewel de naam misschien anders doet vermoeden. Dit is namelijk een mix van onze bieren Amarillo en Rasputin. En niet zomaar een mix, maar beide bieren hebben eerst een aantal maanden gerijpt op eikenhouten vaten. Het resultaat is verbazingwekkend. Probeer het maar eens.

Stijl     American Strong Ale
Alc.     10,4%
EBC   
EBU   
De Molen Stoombier
Helder, diep gouden kleur, stevige witte schuimkop. Moutige zoetheid met toffee, amandelen en rijpe sinaasappels als aroma. In de smaak meer sinaasappelschillen, karamel, gras, stro en zachte kruiden. Eindigt gemiddeld bitter als wit brood met sinaasappelschillen.

Stijl   California Common
Alc.    5,4%
EBC
EBU

De Molen Stoombier Gedrooghopt
Donker amber van kleur met parels die omhoog stijgen. Flinke roomachtige schuimkop. Prachtig hop aroma met dennenhars, rozijnen, citrus, karamel en papaja. Begint licht zoetig met wat karamel and veel fruit in de smaak. Heerlijk en zeer smaakvol. Gedrooghopt met Hallertau Hersbrucker.

Stijl    California Common
Alc.     5,7%
EBC
EBU

De Molen Stoombier Gedrooghopt Safir
Licht koper van kleur met een waas. Grote schuimige licht gele kop. Prachtig aroma, veel hop, dennenhars, fruit, wine gums, appels en bosbessen. Prettig mondgevoel, verfrissend en levendig. Licht moutige smaak met karamel en appels. Een goed gebalanceerde droge bitterheid. Gedrooghopt met Safir dus.

Stijl    California Common
Alc.     5,6%
EBC
EBU

De Molen Storm & Averij
Licht wazig, goud/oranje kleur met een stevige witte schuimkop. Vol fruitig aroma met een lichte gistgeur, sinaasappelschillen, mango, dennennaalden, perzik, hooi en nat gras. Vol in de smaak met rode sinaasappels, mango, kaakjes en sinaasappelschillen. Lange bittere nasmaak van gist en dennenhars. Gedrooghopt met Premiant (Tsjechische hop).

Stijl   Imperial/Double IPA
Alc.   9,2%
EBC
EBU

Belgische stijl Naar boven
't Ooievaartje Krieken Rosé
De kriek is een zure kers, ook wel morellen genaamd. De gebruikte krieken komen uit Fruittuin de Ooievaar in Harmelen. Alleen natuurlijk ingrediënten worden gebruikt tijdens het brouwen van dit bier. Het bier komt het best tot zijn recht indien u het nog enige tijd laat rijpen. Els Oosterom ontvangt u met plezier in de fruittuin. De fruittuin is een boomgaard met verschillende soorten fruitbomen. In het voorjaar kunt u genieten van de mooie bloesem. Wanneer de kersen rijp zijn, zit de fruittuin vol met fietsers die onderweg even afstappen om te picknicken of om kersen te eten.

Stijl     Fruit bier
Alc      5,2%
EBC
EBU
 
De Molen Borefts Blond
Niet zomaar nog een blondje zoals er al zoveel zijn. Deze blondine wordt met het juiste respect behandeld door de brouwer en onze klanten. Met 6,5% alcohol zit ze dan ook in de hogere klasse van deze stijl. Zoet zoals bijna alle blondjes, maar met een mooie kruidige geur en smaak vergezeld door een vleugje koriander. Hierdoor is het geen mainstream, maar breng je er ook graag een hele avond mee door.

Stijl       Blond Ale
Alc.       6,5%
EBC
EBU

De Molen Borefts Dubbel
Iedere zichzelf respecterende brouwerij in Nederland en België heeft er minimaal één: een Dubbel. Dus waarom wij niet? Een heerlijk biertje dat voortreffelijk smaakt bij rood vlees of stoofpot. Er naast, er in of er na.

Stijl       Abbey Dubbel
Alc.       7,0%
EBC
EBU


 

De Molen Borefts Tien
De Belgen houden wel van sterke jongens. Een eenvoudig Belgisch speciaal bier is al gauw 8%. Het nummeren van de bieren is ook een goede traditie. Daarom noemden we ons winterbier naar het alcohol percentage; simpel Tien! Een hele sterke jongen dus? Of is het een meisje, want er wordt veel liefde gestoken in onze bieren door onze brouwers.

Stijl      Belgian Strong Ale
Alc.      10,0%
EBC
EBU


 

De Molen Borefts Tripel
Zacht fruitig aroma met kruidige hop flarden. Een amber kleurige tripel met een stevige licht beige schuimkraag. Niet complex maar toch ingewikkelde smaken. Naast de zoetheid een droge bitterheid vermeng met citrus vruchten zoals sinaasappel en grapefruit. Geen gewone tripel dus, maar niet te versmaden als je er eenmaal aan gewend bent.

Stijl       Abbey Triple
Alc.       9,2%
EBC
EBU
De Molen Borefts Witbier
Een heerlijk zoetig, licht bitter en licht kruidige dorstlesser voor de zomermaanden. Volgens Belgische traditie gebrouwen met koriander en citrus.

Stijl     Belgisch Witbier
Alc.     4,9%
EBC
EBU

De Molen Engelen Tranen
Engelen Tranen In België wordt al decennia een Stout gebrouwen, die is gebaseerd op de Engelse Imperial Stout. Maar hij is altijd een stuk zoeter en bovendien wordt er gebruik gemaakt van Belgische gist waardoor het karakter heel anders is. Maar lekker is het wel en daarom brouwen wij van Brouwerij de Molen er ook een in deze stijl.

Stijl     Belgian Imperial Stout
Alc.     8,6%
EBC
EBU
De Molen Heen & Weer
Onze brouwerij heeft 2 locaties. Aan de ene kant van het Bodengraafse centrum de echte brouwerij met ketels en dergelijke en het restaurant. Aan de andere kant van datzelfde centrum hebben we een groot pakhuis waar onze bieren gisten, lageren en worden opgeslagen voordat ze verzonden worden over de wereld. Om na het brouwen de bieren te kunnen laten gisten rijden we met onze heftruck de gevulde gisttank naar het pakhuis. Om daar vervolgens een lege gisttank mee te nemen naar de brouwerij. Je zou er het Heen & Weer van krijgen!

Stijl       Abbey Triple
Alc.       9,5%
EBC
EBU
De Molen Lusten & Lasten
Als je de lusten wilt, dan ook de lasten zeiden onze moeders vroeger altijd. Deze Tripel die weliswaar volgens Belgische traditie is gebrouwen, hebben we verrijkt met het hopneusje van de zalm. Amarillo is een relatief nieuwe hopsoort, die ook wel Super Cascade (een andere hopsoort) wordt genoemd. Deze hop geeft het bier een sterke citrus geur en een extra bitterheid. Heerlijk, maar niet teveel, want na een paar flessen van deze Lusten mocht je wel eens met de Lasten komen te zitten.

Stijl    Abbey Triple
Alc.    9,2%
EBC
EBU
 

De Molen Morellen Lambiek
Lange tijd hebben we ons afzijdig gehouden van de trend in fruitbieren. En eigenlijk nog steeds. Want met dit bier pakken we niet de trend op van de laatste jaren, maar juist een eeuwen oude traditie. De traditie van spontane gisting, oftewel Lambiek en Gueuze. En conform deze eeuwen oude traditie hebben we Morellen toegevoegd, een kersen soort.

Stijl     Fruitbier
Alc.     6,2%
EBC
EBU

De Molen Oud Hollands Tuig
Uiteraard verwijst dit bier niet naar hang-ouderen, maar naar het zeil en tuigage dat om de wieken werd gespannen. Oud Hollands Tuig is een licht biertje dat prima geschikt is als doordrinkertje.

Stijl    Belgian Ale
Alc.    4,9%
EBC
EBU

De Molen Oud Hollands Tuig Gedrooghopt
Een aangepaste versie van het Het Oud Hollands Tuig. Deze is gedrooghopt. Dat is een speciale techniek waarbij de hop niet wordt toegevoegd tijdens het koken, maar tijdens de lagering van het bier.

Stijl    Belgian Ale
Alc.    5,2%
EBC
EBU

De Molen Tik van De Molen
Gebrouwen voor de donkere koude winterdagen. En met 9,5% alcohol is het dus een geweldig bier om jezelf even te verwarmen. Maar pas op! Als je hier teveel van drinkt wordt je niet alleen warm, maar krijg je ook een Tik van de Molen.

Stijl    Belgian Strong Ale
Alc.    9,5%
EBC
EBU

De Molen Ton sur Ton Saison
De saison was een bijna verdwenen maar oh zo karaktervol biertype. Eind negentiende eeuw werd saison erkend als een aparte stijl. Tot voor kort dreigde deze stijl uit te sterven, maar vandaag de dag biedt een tiental brouwerijen het bier nog steeds aan en een aantal anderen zijn het weer gaan brouwen. Ook onze brouwmeester Menno heeft de stijl opgepakt en zoals gewoonlijk natuurlijk zijn eigen draai hieraan gegeven. Het is intenser dan een normale saison en bovendien heeft het een behoorlijk hoger alcohol percentage. Maar de gebruikelijke esters, citrus and kruiden zijn er natuurlijk wel gewoon.

Stijl     Saison
Alc       10,5%
EBC     19,4
EBU     34,5

 
De Molen Vlaams & Hollands
Ook wel Vlaams Rood of Vlaams Bruin genaamd, is dit een stijl die aan het uitsterven is in België. Rodenbach en Liefmans zijn waarschijnlijk nog de bekendste namen tegenwoordig. In de Verenigde Staten is deze stijl echter juist in opkomst. Met prachtige namen zoals Yellow Bus, Consecration en Veritas. Hopelijk vindt u het goed dat wij het gewoon Vlaams & Hollands noemen. Vlaamse stijl, gebrouwen in het Hollandse Bodegraven.

Stijl    Sour Ale
Alc.     5,6%
EBC
EBU


Duitse stijl Naar boven
De Molen Bloed, Zweet & Tranen
Wederom een bier dat de bestaande wetten breekt. Het is een unieke combinatie van Engelse turfmout and rookmout uit Bamberg. Iedereen die wel 's Fawlty Towers heeft gezien, snapt hoe moeilijk het is om een durende vrede te schapen tussen de Engelsen en de Duitsers. Het kostte ons Bloed, Zweet & Tranen maar we zijn er van overtuigd dat we geslaagd zijn daarin. Moeten we misschien de politiek in gaan? Vroegen we ons af. Nee, dat dacht ik niet! We kunnen gewoon te goed brouwen. Probeer het! Het is zoet, bitter, divers donker fruit en dat alles naast koffie en chocolade. Met natuurlijk het nodige aan rooksmaak!

Stijl     Smoked
Alc.     8,1%
EBC
EBU
De Molen Borefts Pilz
In het zuiden van Duitsland is het gebruikelijk om naast een gefilterd pils op fles ook een ongefilterde pils op de tap te serveren in een Gasthaus of liefst Brauerei Gasthof. Door het niet filteren van deze pils behoudt het bier zijn levendigheid en bovendien geeft de gist extra smaken en het gevoel van puur natuur. Heerlijke dorstlesser voor de zomer.

Stijl    Kellerbier
Alc.    5,0%
EBC
EBU
De Molen Donder & Bliksem USA version
Deze versie van Donder & Bliksem wordt speciaal gebrouwen voor de Amerikaanse markt. Maar het is eigenlijk een totaal ander bier. In tegenstelling tot de normale Donder & Bliksem, dat een Bohemian Pilsener is, is dit een Doppelbock. Maar een Doppelbock gebrouwen met hoge gisting in tegenstelling tot lage gisting, dat gebruikelijk is voor Doppelbock. Conclusie: het is niet wat het lijkt, maar het is wel heel erg lekker.

Stijl    Doppelbock
Alc.    8,2%
EBC   105
EBU   28,7
 
De Molen Pek & Veren
In het oude westen van Amerika had men de gewoonte om oplichters, kwakzalvers en charlatans in te smeren met pek en te overgieten met veren. Vervolgens werd deze achterstevoren op zijn paar of ezel de stad uitgejaagd. Althans, als je de Lucky Luck's mag geloven. Wist u trouwens dat Louis Pasteur in het begin van zijn carrière regelmatig werd beschuldigd van kwakzalverij? En nu wordt hij beschouwd als een van de belangrijkste stichters van de microbiologie. Waar brouwers tot op de dag van vandaag nog veel profijt van hebben. Maar we pasteuriseren niet zoals veel grote brouwerijen, want dat doodt het bier. Onze Pek & Veren is een bier dat te vergelijken is met een stevige dubbelbok met rooksmaak.

Stijl      Smoked
Alc.      8,0%
EBC
EBU
De Molen Rijn & Veen
Onlangs werd onze brouwmeester benaderd door De La Region van het Leidsch Dagblad. Een rubriek die gaat over streekproducten rondom Leiden. Zij hadden de vraag of er van lokaal geteelde tarwe een bier gebrouwen kon worden. De genoemde tarwe komt uit Hazerswoude en is een bijproduct van de aardappelteelt. Om uitputting van de grond te voorkomen wisselt de aardappelboer namelijk regelmatig af met tarwe op het veld. Deze tarwe wordt normaal gesproken gebruikt als veevoeder. Het was dus een uitdaging om middels experimenteren het juiste recept te vinden. Die heeft onze brouwmeester gevonden door de tarwe te mengen met een gelijke hoeveelheid gerstemout. Daarnaast hebben we gebruik gemaakt van speciaal ontwikkelde Weizen gist genaamd Weihenstephaner. Hierdoor is het een mooi Witbier geworden van Duitse stijl. Weizen betekent, net als het oud-Nederlandse woord "wit" gewoon tarwe. Witbier is dus een tarwebier! De gebruikte gist is tevens een snelwerkend gist waardoor de lagering een stuk korter duurde dan gebruikelijk. Daarentegen duurde het brouwproces twee maal zo lang als normaal tijdens het brouwen van bier. Dit komt omdat we de tarwe niet hebben gemout.


Stijl     Hefeweizen
Alc.     5,0%
EBC    22,2
EBU    19,4
Engelse stijl Naar boven
De Molen Engels
Engels In Engeland heeft men speciale biervaten. Zogenaamde Casks. Dit is een poging om gebruik te maken van deze vaten en om een Bitter te brouwen. En het is gelukt. Op het Great Brittish Beer Festival gooiden we hoge ogen met ons Engels.

Stijl     Bitter
Alc.     4,5%
EBC
EBU
De Molen Kannen & Kruiken
Kannen & Kruiken Wat steviger dan de IPA's die in Engeland gebrouwen worden. Er is gebruik gemaakt van Cascade, Chinook en Galena hop. Het bier is roodbruin van kleur met een stevige romige schuimkraag. Complexe geuren stijgen op uit het glas zoals nootmuskaat, hout, kruiden en bloemen. Ook de smaken zullen u verassen. Wat dacht u van kardemom, hout, honing en citrus met cognacachtige accenten.

Stijl     India Pale Ale
Alc.     6,2%
EBC    22,2
EBU    35,6

 
De Molen Molenbier
Een van onze allereerst recepten bracht het Molenbier voort en we zijn er nog steeds trots op. Molenbier is sterk en smaakvol. Goed gehopt zoals alle bieren van onze brouwer en dat vind je terug in zowel de geur als de smaak. Redelijk zoet, goede bitterheid, licht fruitig, perfecte balans.

Stijl     English Strong Ale
Alc.     9,2%
EBC
EBU
Porter en stout Naar boven
De Molen Black Damnation
Samen met onze bevriende Struise Brouwers hebben we deze voortreffelijke I.S. gebrouwen. Er is geen fruit gebruikt, maar toch is de geur en de smaak vol van kersen en zwarte bessen gemengd met een grote hoeveelheid chocolade. Vanwege het hoge alcohol gehalte van 13% neigt het mondgevoel en de warme gloed naar een likeur, maar dat is het zeker niet. Het bier is een versmelting van Struise Black Albert en onze eigen Hel & Verdoemenis. Een verrijking voor de biercultuur in de Lage Landen.

Stijl    Imperial Stout
Alc.    13,0%
EBC
EBU 
De Molen Black Jack
Het doel van het spel is om de bank (dealer) te verslaan. Hierbij moet men proberen zo dicht mogelijk bij - of op de 21 punten te komen. Het doel van het bier is veel simpeler;gewoon lekker in je stoel zitten en langzaam genieten van de complexe smaken die vrijkomen tijdens het degusteren. Omdat Black Jack gerijpt heeft op vaten van ZweedseMackmyra Elegant whisky heeft het naast de smaak van gebrande koffie ook de elegante smaken van hout en whisky.
 
 
Stijl     Imperial Stout, hout gerijpt
Alc.     12,5%
EBC    383
EBU 
 
De Molen Borefts Stout
Een gewone stout, maar net iets sterker dan dat u misschien gewend bent van de Engelse en Ierse collega brouwerijen. Dit bier won een prijs op het Great British Beer Festival 2005. En dat is niet zomaar een festival, maar het grootste van Europa met meer dan 40.000 bezoekers in 5 dagen. Voor het Borefts Stout ontvingen we de oorkonde ‘Favoriete Belgisch/Nederlandse Bier’.

Stijl     Stout
Alc.     7,7%
EBC
EBU
De Molen Eiken Hel & Verdoemenis
Eiken Hel & Verdoemenis Onze beste bier is de Hel & Verdoemenis, maar we zijn gewoon nooit tevreden lijkt het wel. Want we hebben dat prachtige beer afgevuld op eikenhouten vaten en maanden laten rijpen. Dit geeft de Hel & Verdoemenis een wel heel speciaal karakter. De smaken van het hout trekken namelijk in het bier en sommige smaken van het bier worden afgegeven aan het hout. Een uitwisseling die eindigt na het afvullen in uw glas. Geniet er van en verbaas uzelf!

Stijl       Imperial Stout
Alc.       11,0%
EBC      308,9
EBU      99,9
 
De Molen Hamer & Sikkel
Voor Brouwerij de Molen een heel bijzonder bier. Want in tegenstelling tot de meeste van onze bieren is deze volledige gebrouwen conform de traditionele brouwwijze in Engeland. Niet met andere moutsoorten, andere hopsoorten, speciale ingrediënten, rijpen op eikenhout of andere foefjes. Maar gewoon een Porter, zoals Porter ooit bedoeld was.

Stijl     Porter
Alc.     5,1%
EBC
EBU
De Molen Hel & Verdoemenis
Hel & Verdoemenis Gebrouwen met traditionele Engelse Brown Malts. Dit is een Imperial Russian Stout dat prijzen heeft gewonnen door heel Europa van Zweden tot Italië. Het is zeer sterk, zwart, geroosterd en complex. We zijn er van overtuigd dat wie dit bier niet 's een keer probeert een doodzonde voor zijn smaakpapillen begaat.

Stijl    Imperial Stout
Alc.    10%
EBC    308,9
EBU    99,9
De Molen Hemel & Aarde
Er is meer tussen hemel en aarde, dus waarom is er niet iets tussen bier en whisky dachten we bij Brouwerij de Molen. Een mooi moment om bij stil te staan, over na te denken en vervolgens aan de slag te gaan. We hebben dit bier gebrouwen met de meest sterke turf gerookte whisky mout in de hele wereld: Bruichladdich. Dit geeft het bier een heftige turfrook geur die de mout, laurier en donkere chocolade iets naar de achtergrond duwt. Het bier is dik als vloeibaar brood met prachtige chocolade smaak en natuurlijk een vrachtlading gerookte mout. Het eindigt langzaam met smaken zoals laurier en drop.

Stijl   Imperial Stout
Alc.   9,5%
EBC  349
EBU  96,9
De Molen Hemel & Aarde Bruichladdich Barrel
Er is meer tussen hemel en aarde. Er is meer tussen bier en whisky! En er is Hemel & Aarde Bruichladdich Barrel. Een Imperial Stout gebrouwen met turf gerookte Bruichladdich whisky mout. En om er nog iets bovenop te doen ook nog eens gerijpt in houten Bruichladdich whisky vaten. Deze whisky vaten zijn sinds 1972 in gebruik geweest. Met als gevolg een ongelooflijk complex bier met smaken zoals rook, vanille, koffie, chocolade, turf en hout. Wat zit er eigenlijk niet in? En het verrassende is misschien nog wel de balans van al deze smaken waardoor het toch nog goed doordrinkbaar is. Maar geen bier voor de beginnende ontdekker van echte bieren.

Stijl     Imperial Stout, gerookt, hout gerijpt
Alc.     10,0%
EBC    349
EBU    96,9
De Molen Hemel & Hel
Hemel & Hel Voor dit bier hebben we twee maal de hoeveelheid donkere geroosterde mout gebruikt als voor een normale Imperial Stout. Absoluut gek dus, wij en het bier! Dit resulteert in een zwart bruine kleur met een dikke bruine romige schuimkraag. Een schuimkraag die ook blijvend is en weer volop opleeft als je het glas even ronddraait. Geef het bier wat tijd om te ademen in je glas en uit de groeien tot iets waanzinnigs. Chocola en alcohol vind je directe terug in de smaak maar overheersen niet. Vanille, hout, stevige hop, Belgisch chocolade en zelfs koffie geven het een bijzonder karakter. De finish is zeer bitter en duikt ineens uit het niets op. Een prachtige combinatie tussen hemelse smaken en helse gevoelens.

Stijl      Imperial Stout
Alc.      10,2%
EBC
EBU
De Molen Kopi Loewak
Kopi Loewak of Civetkoffie is de duurste koffie ter wereld. De hoge prijs wordt niet veroorzaakt doordat de gebruikte koffiebessen zelf zo zeldzaam zijn, maar door het zeer speciale productieproces. De koffiebessen worden namelijk gegeten door de loewak, een katachtige. De pitten worden niet verteerd door de loewak en kunnen dus worden gevonden in de ontlasting van deze kat. De pitten worden gewassen en licht geroosterd. Dit hele proces van eten, uitpoepen, vinden en behandelen is zeer tijdrovend en dat heeft uiteraard invloed op de prijs. Bovendien wordt de koffie door echte koffie liefhebbers ook nog 's zeer hoog aangeschreven. En wat doet Brouwerij de Molen er mee? We gebruiken het in ons eigen productieproces van bierbrouwen. Onze Kopi Loewak is een Imperial Stout met ongelooflijke koffie smaken; geroosterd en bitter als een espresso.

Stijl     Imperial Stout
Alc.     9,5%
EBC
EBU
De Molen Mout & Mocca
Mout & Mocca In Noord Amerika wordt er veel geëxperimenteerd met bier de laatste jaren. Een van de succesverhalen van deze experimenten is Stout met gebruikmaking van koffiebonen. Daar dan we dan ook graag aan mee. Brouwerij de Molen gebruikt voor dit bier milieu en boervriendelijke koffiebonen. Dit zijn Cuba Dark, Timor, Kenia en Wilde Mokka. Een ervaring rijker voor ons en voor de biergenieter.

Stijl     Stout
Alc.     9,5%
EBC    291,9
EBU    84,9
 
De Molen Porter 1914
Porter 1914 Gebrouwen volgens een origineel recept uit 1914 voor Ron Patterson. Het recept is door hemzelf gevonden ergens in de kelders van een Londens pand.

Stijl     Porter
Alc.     5,8%
EBC    120,9
EBU    34,7
 
De Molen Rasputin
Onze eerste Imperial Russian Stout is vernoemd naar waarschijnlijk de meest beroemde Rus aan het hof van de Romanovs. Volgens ons eigen verzonnen geloof is hij persoonlijk verantwoordelijk voor het feit dat tijdens de heerschappij van Tsaar Nicholaas II en Tsarina Alexandra deze stijl is ontstaan. Daarom hebben we dit bier aan hem opgedragen. Het wordt slechts 1 of 2 maal per jaar gebrouwen in een kleine oplage.

Stijl      Imperial Stout
Alc.      10,7%
EBC     199,7
EBU     81,7
De Molen Steen & Been
Deze licht gerookte Imperial Stout wordt gebrouwen met gewone en gerookte mout. Hierdoor krijgt het wel een typisch karakter, maar de rooksmaak is niet dominant. Voor de rest is alles aanwezig natuurlijk.

Stijl     Imperial Stout
Alc.     11,5%
EBC
EBU
De Molen Tsarina Esra Imperial Porter
Tsarina Esra Dit is een vrij nieuwe stijl, die parallel is ontstaan in Europa en Noord-Amerika. In feite is het een stevigere variant op de Baltische Porters, die in Engeland werden gebrouwen voor de Export naar de Baltische staten. En Baltische Porters zijn op zich weer een stevigere variant op de normale Engelse Porters. Oftewel, meer van meer. Maar ze zijn niet te vergelijk met hun broertjes de Imperial Stouts. Ze hebben hetzelfde moutkarakter, maar zonder de zware geroosterde smaak.

Stijl     Imperial Porter
Alc.     11,0%
EBC    388,7
EBU    92,9
De Molen Tsarina Esra Reserva
Dit is onze Tsarina Esra, maar dan maandenlang op eiken vaten gerijpt. Hierdoor heeft het een eigenzinnige smaakverandering ondergaan, die gewaardeerd wordt door de echte bierliefhebber. Als eerste beschikbaar op het Great British Beer Festival 2008, maar ook tijdens ons eigen Borefts Bier Festival 2009.

Stijl    Imperial Porter
Alc.    11,0%
EBC
EBU
 
Seizoensbieren Naar boven
De Molen Boer n Bier
Traditioneel werd er in het Franstalige Wallonië in de winter een bier gebrouwen, dat moest dienen als zomerse dorstlesser. Daarvoor liet men het op natuurlijke wijze rijpen tot aan de zomer. Dit geeft deze stijl bieren een fruitig, veelal citrus, aroma en een licht kruidig karakter. De boeren werden dan in de warme zon verwend door hun vrouwen, die voor de lunch een heerlijk koude Saison meebrachten. Verwen uzelf ook eens deze zomer.

Stijl     Saison
Alc.     5,9%
EBC
EBU
De Molen Borefts Bock
Elk jaar brouwt Brouwerij de Molen een Bockbier voor de herfst. En omdat ambachtelijk bier nooit helemaal hetzelfde is. Zeker niet als je het slechts eenmaal per jaar brouwt, hebben we besloten om het elk jaar dan ook echt anders te doen. Dus variëren we de mout- en hopsoorten, is steeds het alcohol percentage anders en we wisselen zelfs van hoge en lage gisting. Maar ieder jaar kijken wij en onze klanten er weer naar uit.

Stijl      Bock
Alc.      7,2%
EBC
EBU
De Molen Jong & Onbedorven
Jong & Onbedorven Jong & Onbedorven is het lammetje dat huppelt in de weide. En in de lente beginnen ook de brouwers te huppelen en komen dan met leuke bieren zoals een Meibock of gewoon Lentebier. Onze brouwers huppelden natuurlijk net weer buiten de afgegraasde paden in het verse groene gras. Het resultaat is deze Weizen Bock. Fruit, bloemetjes en vers gras vind je daardoor terug in zowel de geur als de smaak. Het is een licht stevig bier, maar de alcohol sprint er zeker niet uit.

Stijl     Weizen Bock
Alc.     7,2%
EBC
EBU
De Molen Winterbock
Wat is er lekkerder in de gure wintermaanden dan een heerlijk Bock? Een Doppelbock natuurlijk! Doppelbock of Dubbelbok in het Nederlands betekent niet direct dat het tweemaal zo sterk is van alcohol, misschien wel tweemaal zo lekker. Het heeft een stuk meer body en de smaken zijn intenser dan die van een gewone Bok.

Stijl     Doppelbock
Alc.     8,3%
EBC
EBU
 
Specialiteiten Naar boven
De Molen Bloed, Zweet & Tranen (Bruichladdich)
Ontstaan uit een foutje door onoplettendheid tijdens het brouwen, maar net als de 'gewone' Bloed, Zweet & Tranen een bier dat de bestaande wetten breekt. Het is een unieke combinatie van Bruichladdich turfmout and rookmout uit Bamberg. Het is zoet, bitter, divers donker fruit en dat alles naast koffie en chocolade. Met natuurlijk een nog heftigere rooksmaak! Is dit nog wel Duitse stijl...

Stijl      Smoked
Alc.      8,1%
EBC
EBU
 
De Molen Cuvée 2
Een mix van onze beste bieren en daarna 6 maanden gerijpt op Frans eiken. Slechts 230 flessen zijn afgevuld van dit zeer bijzonder bier. De mix en het rijpen zorgen voor een waslijst aan verschillende smaken en geuren, zoals bessen, appels, citrus vruchten, chocolade en koffiebonen. Maar ook de hoofdsmaken zijn er bijna allemaal; zoet, licht zurig en zelfs wat zoutig.

Stijl     Imperial Stout
Alc.     11,5%
EBC    306
EBU    94,6
De Molen Donder & Bliksem
Dit is onze dorstlesser voor lange zwoele avonden, drukke barbecues en verjaardagen. Een doordrinkertje dus, maar dan wel in de stijl van Brouwerij de Molen. Geen gewoon pils, maar naar de eeuwenoude traditie van de Bohemen, een historische regio in Tsjechië. In de Bohemen houdt men van een fruitig pils met een stevige hop bitterheid. Kom hem eens van de tap proberen in de brouwerij!

Stijl    Bohemian Pilsener
Alc.    5,9%
EBC
EBU
De Molen Rook & Vuur
Waar rook is, is vuur gaat het gezegde. Maar er was steeds maak rook in veel van onze bieren en nog steeds geen vuur. Daarom hebben we besloten daar iets aan te doen. Het resultaat is dit perfect gebalanceerde bier met mooi rook accenten en een klein vlammetje op je tong.

Stijl     Smoke
Alc.     8,2%
EBC    169,2
EBU    42,6
De Molen Ruig & Rood
Zin in een nieuwe ervaring? Dit is waarschijnlijk het sterkte Irish Ale in de wereld. Erg zoet, erg bitter, erg fruitig en licht kruidig. We verwachten dat Ierse bierliefhebbers en liefhebbers van Ierse bieren uit de hele wereld op pelgrimstocht naar De Molen komen om het te proberen. Of je koopt het gewoon bij jou in de buurt en probeert het gelijk nu.

Stijl      Irish Ale
Alc.      9,5%
EBC
EBU
De Molen Schots & Scheef
Schots & Scheef In België wordt regelmatig geëxperimenteerd met het gebruik van kruiden en specerijen in bier. Één van die specerijen is kardemom, familie van de gember. Maar in plaats van de wortels gebruikt men de zaden. In dit bier hebben we een aanzienlijke hoeveelheid van deze kardemom gebruikt. Hierdoor is het overduidelijk aanwezig in zowel de geur als de smaak, maar net niet overweldigend. En daarom hebben we dit bier ook niet beduidt zijnde Belgische Stijl, maar als Specialiteit.

Stijl    Specialty
Alc.    9,5%
EBC
EBU

Nieuws

Borefts Beer Diner Speical
Tijdens ons Borefts Bier Festival wordt er weer een bierdiner georganiseerd. Wel iets anders dan vorig. Kaarten kunnen besteld worden op de Molen beershop.
 
Nieuw Zomermenu
Daar is hij weer, de menukaart voor deze zomer!
 
Geschiedenis opbouwen
Na jarenlang stof verzamelen, werd het tijd op de oude brouwketels in ere te herstellen.
Lees meer...
 

Jij en jouw Molen

Fanmail

Afgelopen zaterdag heb ik in uw winkel twee flessen bier gekocht, t.w. "heen en weer" en & (..)

Nieuwsbrief